En nydelig dessert fra Hardanger


Denne oppskriften fra kjøkkensjef Andy Barcikowski på Brakanes Hotel i Ulvik gir deg en nydelig kombinasjon av nøtteaktige valnøtt-financiers, silkemyk crème anglaise med kanel, og syrlige karamelliserte epler i en delikat eplegelé. En perfekt dessertopplevelse som imponerer gjestene!

Ingredienser:


Valnøtt Financier:

  • 560 g smør
  • 4 g kanel
  • 280 g sukker
  • 280 g brunt sukker
  • 360 g ristede valnøtter
  • 144 g mandelmel
  • 480 g eggehviter
  • 120 g honning
  • 8 g salt
  • 8 g vaniljesukker
  • 16 g bakepulver

Crème Anglaise med kanel:

  • 300 g melk
  • 440 g fløte
  • 9 g kanel
  • 120 g eggeplommer
  • 80 g brunt sukker
  • 48 g gelatin (ferdig bløtlagt)
  • 160 g mascarpone eller kremost
  • 160 g hvit sjokolade

Karamelliserte epler:

  • 700 g syrlige epler (f.eks. Asfari, Håkonseple, Bramley Seedling)
  • 100 g sukker
  • 70 g smør
  • 60 g mørk rom
  • Vanilje

Eplegelé:

  • 7 dl epleråsaft
  • Saft av 1 sitron
  • 1 g salt
  • 7,1 g agar-agar


Fremgangsmåte:


Valnøtt Financier:

  1. Smelt smør sammen med kanel i en kjele og la det koke til det karamelliseres.
  2. Bland det tørre i en bolle. Tilsett eggehviter og honning, og rør godt.
  3. Spe smøret i eggeblandingen mens du visper godt.
  4. Hell røren i ønsket form og stek på 170°C i 15-20 minutter, avhengig av ovn og størrelse på formene. La dem avkjøles før servering.

Crème Anglaise med kanel:

  1. Kok opp melk, fløte og kanel i en kjele.
  2. Pisk eggeplommene sammen med brunt sukker.
  3. Hell den varme melkeblandingen sakte over eggeplommene mens du rører hele tiden. Varm blandingen forsiktig opp til 82°C, eller til den dekker baksiden av en skje.
  4. Rør inn bløtlagt gelatin til den smelter.
  5. Tilsett kremost og hvit sjokolade, og bland godt med stavmikser til du får en glatt saus. Sett til side.

Karamelliserte epler:

  1. Smelt sukker med vanilje i en panne til det blir gyllen karamell. Tilsett kaldt smør og rør til karamellen er oppløst.
  2. Kok ut karamellen med mørk rom, og la alkoholen fordampe.
  3. Tilsett skrelte epler kuttet i ønsket form. La dem koke forsiktig i 3-5 minutter til de er møre, avhengig av eplesort. Hos oss er vi glade i syrlige gamle matepletyper som gir mye til en slik dessert. Juster syre- og sødmebalansen etter smak.

Eplegelé:

  1. Bland epleråsaft, sitronsaft, salt og agar-agar med en stavmikser.
  2. Kok blandingen i 30 sekunder til 1 minutt for å aktivere agar-agar.
  3. Hell blandingen i en plastform og la den stivne i kjøleskapet. Når den er avkjølt, kan du kjøre geléen myk med stavmikseren.

Bland de karamelliserte eplebitene med den mykede eplegeléen for å lage et deilig karamellisert "syltetøy". Server dette sammen med de luftige Financiers, topp med Crème Anglaise og nyt!