Det er noen engasjerte og lærevillige kokker, kjøkken- og hotellansatte som møter opp mandags morgen da De Historiske, sammen med BAMA Storkjøkken og Nortura PROFF inviterer til faglig inspirasjonstur til Hardanger og Hotel Ullensvang.
En egen buss er satt opp fra Flesland videre til Hardanger, og en god kopp kaffe kombinert med en spektakulær utsikt danner rammen for dagen allerede ved avreise.
På vei mot Hardanger blir det et kort stopp ved ærverdige Fleischer's Hotel, med en liten omvisning av lokalene. Hotellet stod ferdig i 1889, bygd i datidens populære sveitserstil og er full av historiske og sjarmerende detaljer.
Det blir også et lunsjstopp og en liten omvisning på Utne Hotel, Norges eldste trehotell som har vært i drift i snart 300 år.
Hotellet har gjennom tidene vært drevet av sterke kvinner. Nå er det Bente Raaen Widding som er hotellvertinne og som sammen med sin mann, Kjetil Widding, utgjør vertskapet på Utne Hotel. Å gå inn på hotellet er som å reise tilbake i tid.
Etter en god lunsj med jordbær- og bringebærsaft fra Hardanger, går turen videre til Hardanger Fjordfrukt, det største fruktpakkeriet i Norge. Når frukten høstes, havner den her. Frukten blir så pakket og sendt til Bama og andre leverandører, før de når ut i butikk. Daglig leder Sigbjørn Larsen Bruslett tar oss med inn på en liten omvisning.
Inne på anlegget sorteres og pakkes både epler, plommer, pærer og moreller. Miljø er også i fokus. Bruslett kan blant annet fortelle at plastposene nå i større grad er byttet ut med papir.
Etter å ha sett hvordan eplene blir sortert og produsert, bærer det avgårde til selve høstingen. Vi drar videre til Bleie Gård, hvor vi møter bonde og siderprodusent Olav Bleie og fruktdyrker Tomas Hesthamar. Hesthamar driver intensiv produksjon av moreller, plommer og epler, og har tatt med et antall ulike eplesorter som vi får smake på, som Aroma, Summerred, Rød Gravenstein, Julyred, Åkerø og Discovery. Sistnevnte den mest utbredte i dagens marked. Vi får også smake noen såkalte testepler som ennå ikke har kommet på markedet.
Gården huser også bryggeriet til Alde Sider. Saft- og siderprodusenten ble i 2018 kåret til Norges beste, og har høstet god kritikk fra anmelderne og stor etterspørsel på markedet. På Bleie Gård har interessen for epler gått i arv.
De sterke tradisjonene skinner også gjennom i selve merkevaren. Logoen er inspirert av gårdens eget bumerke, og nederst på etiketten står det "Godkjent av far min". Navnet "Alde" er det Bleies far som har kommet med. Det er enkelt og greit et gammelt ord for "eple".
«På samme måte som når folk tenker på vin når de hører ordet Bordeaux, vil jeg at folk skal tenke på sider når de hører ordet Hardanger», sier Olav Bleie i Alde.
Før ankomst på Hotel Ullensvang går turen videre til lammebonde Silje Brattespe og Marius Opedal for å lære om lammekvalitet fra lam på høgfjellsbeite. De driver gården Brattespe, som har gått i arv i generasjoner. Her fokuseres det på trivsel for dyrene og gode beiter for å sikre en så god kvalitet på kjøttet som mulig. De høster også sitt eget fôr.
Senere får vi også smake på dette kvalitetsstempelet da det settes opp til grilling og presentasjon av ulike stykningsdeler av lam ved Nortura i Hotel Ullensvangs nydelige hage.
Femte generasjon Utne, Hans Edmund Harris Utne og hans sveitsiske kone Barbara Zanoni Utne, kom inn i hotelldriften i 2005, og forteller engasjert om hotellets rikholdige historie - før det blir fisket opp en teine med sider fra vannkanten.
Etter noen flere smaksprøver venter en god middagsbuffet i hotellets flotte restaurant. Deltakerne blir bedre kjent og deler egne erfaringer fra restaurant- og hotellyrket.
Dagen etter starter med en god frokostbuffet, også den inspirert av lokale og bærekraftige smaker.
.. som fersk tavlehonning fra Hardanger.
Etter en god frokost bærer det ned til hotellets konferanseavdeling for mer faglig innspill. Harald Osa fra Bama og Karulf Håkull, fagsjef i småfe i Nortura holder engasjerende foredrag om bærekraftige råvarer, kortreist mat og sortsutvikling.
Dagen avsluttes så med grillet aure fra Hardanger med kokte poteter og Sandefjordsmør, og en deilig fersk eplefinancier med vaniljeis og krem før alle finner sin plass i bussen og starter returen mot Flesland.
Takk til Bama og Nortura for inspirerende foredrag, til Hotel Ullensvang for et godt og hyggelig vertskap og til alle engasjerte deltakere.
Interessert å se flere bilder fra hotellet? Bli med på en omvisning her.