Joar Aga er født og oppvokst i Hardanger, i 2018 kjøpte han barndomsgården som ligger på Aga i Ullensvang. Satsningen på epler var naturlig, da siderproduksjon i Hardanger har foregått i generasjoner. Han deltok første gang i siderkonkurransen under Hardanger siderfestival i 2017, hvor han vant klassen for amatører.
Dette gav inspirasjon til å satse, og i 2018 vant han klassen for profesjonelle med Lagmann sider. Denne har fått navnet fra nærmeste nabo Agatunet som ligger 50 meter fra sideriet med røtter tilbake til vikingtiden.
https://www.agasideri.no/
Gården Åkre er lokalisert på vestsiden av Sørfjorden i Ullensvang Herad i Hardanger og nyter godt av det milde og fine vestlandsklimaet. Gården ligger optimalt plassert for å produsere de beste eplene for en syrlig, frisk og balansert eplemost og sider.
Gården blir i dag drevet av Arita & Gjermund Åkre, med god hjelp av seniorgenerasjonen - Marit & Olav. På gården har det opp gjennom tiden vært produksjon av både frukt og kjøtt, men i dag er hovedfokuset på produksjon av eplemost og sider. Kvalitet, smaksopplevelser, kortreist, økologisk, naturlig og elegant er noen av nøkkelordene når produktene blir til, og vi håper og tror det kjennes igjen på smaken.
Edel Sider fikk tildelt to gull og to sølv på CiderWorld i Frankfurt, og gikk sammen med Ulvik Frukt & Cideri av med seier og tok gull i kategoriene «Modern Cider» og «Premium Carbonated Cider» da International Cider Competition 2019 ble avholdt i San Sebastian i Spania.
https://www.åkregård.no
Alvavoll ligger på en morenehøyde rett ovenfor Lofthus. Her produseres epler, pærer, plommer, honning, eplesaft og Hardangersider på 66 dekar morenejord. På gården er det funnet mange gravrøyser og en runestein fra år 300, “Opedalsteinen”.
Sammen med Harald Alvavoll smaker dere på forskjellige typer sider, prater om produksjon, tradisjoner, og ser på produksjonsanlegget.
Lofthus Ekspedisjon ligger i Lofthus i Hardanger helt nede ved fjordkanten. Skjenkestova ble etablert i 2005 og har vært i kontinuerlig drift siden som et populært møtested for "hardingar" og tilreisende. Konseptet til Ekspedisjonen går i korte trekk ut på å være en møteplass, en kulturarena, der de formidler kulturhistorie og tilbyr lokale produkt som sider fra Hardanger, eplejuice, øl og lokale matvarer. Her finner du også Hardangers flotteste uteservering om sommeren.
https://lofthusekspedisjon.no/
Sideriet på Store Naa ligger 200 meter fra hovedhuset på gården. Sideriet er i utgangspunkt et gammelt kyllinghus som har stått brakk siden 2009.
Gårdsbruket har forandret seg over tid, men fruktdyrking og husdyrhold har alltid eksistert. Fra gamle bøker kan man lese at det på begynnelsen av 1950-tallet var 7 sauer, 1 gris og 150 epletrær, morelletrær og plommetrær. På midten av 1990-tallet var det 7500 kyllinger og 1500 epletrær, morelltrær og plommetrær.
I Sideriet er det 350 m² boltreplass for Eirik og hans kompani til å lage «57/2» sideren, men også til utvikling og prøvesetting av nye produkt.
Familiegården til Hardangergutane ligger på østsiden av Sørfjorden på Sekse midt i et av landets største og eldste fruktdistrikt. Her på gården har de videreført en gammel tradisjon med å lage eplemost og sider fra kvalitetsepler som er modnet på Hardangervis.
Begge er oppvokst på gården og har fokus på tradisjon, håndverk og historie. Flere eple- og fruktsorter blir benyttet i produksjonen. Noen av eplene kommer fra deres egen produksjon, resten kommer fra kunnskapsrike og dyktige fruktdyrkere i området.
http://hardangergutane.no/
Under Folgefonna i Hardanger ligger Kvestad Sideri. Kvestad ligger ca. 220 m.o.h. og her har det blitt produsert epler og laget sider i generasjoner. Kvestad Sideri AS er en familiebedrift bestående av Ellen og Haakon, døtrene Hilde og Marianne, deres samboere Andre og Olav Arne, og deres søskenbarn Ole Kristian. Sideriet produserer sideren 1808 som inneholder 4 eplesorter; gravenstein, aroma, summered og discovery. Sideren er halvtørr og sprudlende.
https://kvestadsideri.no/
Hardanger Saft- og Siderfabrikk ligger innerst inne i Hardangerfjorden på fruktgården Lekve i Ulvik. Gården er en av de tre gårdene du kan besøke i Frukt- og siderruta.
Lekve gard ligger i en sørvendt helling med de beste klimatiske forhold for fruktdyrking. Helt fra gammelt av har det vært fruktdyrking på Lekve; epler, pærer, plommer og moreller. I dag er det epler som brukes til gårdens egen produksjon.
Ulvik Frukt&Cideri er en familiebedrift på gården Hakastad. Gården ligger sørvendt og solrikt midt i fruktbygda Ulvik i Hardanger, og er en av de tre gårdene du kan besøke i Frukt- og siderruta.
Her dyrkes de vanlige eplesortene, men i tillegg flere gamle eplesorter av noen engelske/franske sidersorter. Med utgangspunkt i dette utvalget, byr gården på ulike smaksvariasjoner av eplejuice og sider helt spesielle for gården Hakastad. Her er ”den gode eplesmaken” basis for alle produktene.
http://www.hakastadsider.no/
Innerst i Hardangerfjorden i Ulvik finner du Syse gard med flott utsikt over Ulvikpollen. Gården er en av tre gårder du kan besøke i Frukt- og siderruta.
Syse gard er en familiedrevet vestlandsgard med livskraft og tradisjon i et nyskapende gardsmiljø. Her blir både lammekjøtt og frukt foredlet etter gamle tradisjoner. I gardsutsalget finner du noe for en hver smak; ulike typer syltetøy, hermetisk frukt, eplemost, sider og lammekjøtt i ulike former. Gården fikk tilnevnelsen Economusee i mai 2013 på grunn av sitt engasjement for kvalitet og autentisk arbeid.
https://sysegard.no/
Helleland gard & Heldre sider ligger en ti minutters spasertur fra Lofthus sentrum langs Hellelandsvegen. I gårdsutsalget kan du kjøpe egenprodusert eplemost og sider. I tillegg har gården et utvalg av andre varer produsert i lokalområdet, som syltetøy, hermetisert frukt og honning.
https://www.hellelandgard.no/
Alde er et gammelt navn for eple i Hardanger, og på Bleie Gård har de dyrket epler siden frukten kom til fjorden. Pressing til eplemost har også foregått langt tilbake i tid. Men mosten var da en ferskvare som bare gårdsfolket fikk drikke i noen dager, før det gikk over til sider. I dag pasteruriserer eplebonde og siderprodusent Olav Bleie den ferske mosten ved 78°C og kjøler den raskt ned for å holde på den friske smaken slik at vi kan nyte den som de få heldige fikk i gamle dager.